VORONIN NE AMESTECĂ FASOLELE DIN NOU

>> miercuri, 24 iunie 2009

Alergătura în scopuri electorale a lui Voronin la Moscova, aminteşte teribil de piesa dramatică "Doina" a lui Ion Druţă şi anume de epizodul în care personajul principal, brigadierul Tudor Mocanu, îi reamestecă Vetei, soţia sa, butoiul cu tot felul de fasole ori de câte ori ea scotea la capăt alesul lor. Or, dacă e şi de respectat ceva în scrierile lui Ion Druţă, apoi unul dintre aceste merite ar fi în primul rând acest amestecat de fasole, care nu e altceva decât descifrarea sistemului diabolic, aplicat pe vremea sovieticilor celor ce nu gândeau în ritmurile marşurilor patriotice ruseşti.Anume acest lucru i se întâmplă periodic şi Vetei, femeia care, după ce, îndobotociţi de sistem, feciorii i-au dus icoanele în poeţica cu găini, trăieşte mai multe frici deodată: să nu fie deportată, să nu se întoarcă foametea, să nu se înceapă războiul, să nu dea sărăcia peste familia ei, să nu aibă cu ce-şi îmbrăca copiii la sărbători şi tot aşa până aproape nu mai face deosebire dintre iluzoriu şi realitate. Şi mai şi e că leacul pentru toate "bolile" soţiei, a fost găsit de nimeni altcineva decât de soţul ei, care pentru a o abate de la gânduri şi a o ţine locului, i-a inventat o ocupaţie migăloasă şi permanentă - alesul fasolelor, de care avuse grijă să fie de cât mai multe soiuri: albe, negre, tărcăţele, şi mai mari şi mai mărunţele, doar de ales să fie. Cum, însă, femeia, harnică precum ne este neamul, scotea munca la capăt, fapt ce-i reîntorcea şi luciditatea minţii, bărbatul, prins în fel de fel de treburi de brigadier, nu obosea să i le amestece din nou, aşa încât să ştie că soţia i-i mereu ocupată, dacă nu cu un lucru total inutil, apoi cu unul care să-i ţină de zăbavă.

Tocmai acest lucru îl face de opt ani la rând şi Voronin. El ne reamestecă fasolele cu bună ştiinţă, scoţând la suparfaţă tot soiul de probleme, care nu ţin, oricum ai suci-o, de ordinea zilei. În loc să-şi respecte promisiunile electorale anterioare de creare a 300 mii noi locuri de muncă, de creştere a salariilor până la 300 dolari şi a pensiilor până la 200 de dolari, de gazificare gratuită a fiecărei locuinţe, de realizare a programului "Satul moldovenesc", de reducere a sărăciei şi de dublarea creşterii economice, de atragerea investiţiilor, de integrarea europeană şi de circulaţia liberă a cetăţenilor Republicii Moldova în Europa, de consolidarea relaţiilor de bună vecinătate cu Ucraina şi România, de soluţionarea problemei transnistrene, de construicţia drumurilor la fel precum în Germania, de combaterea corupţiei şi a traficului de fiinţe umane, de stârpirea tuberculozeri în cele din urmă, care este paşaportul de identitate al sărăciei, el flutură de-asupra capului steagul Independenţei la care singur a atentat, el a scos din portofoliul rusesc problema denumirii limbii şi a istoriei integrate fără să i-o ceară cineva, el anihilează prin propria voinţă instituţii de limbă şi academii fără să ia în seamă opinii competente, el bagă pe gât pentru a nu ştiu câta oară sperietoarea unirii cu România, de parcă nu s-ar cunoaşte că în Europă actuală, fără de plebiscit nici măcar Constituţia nu se adoptă, el strigă şi tună despre antistatalista opoziţie, dar singur este, prin fiecare gest al său, împotriva acestu stat, el ucide tineri, deşi ştie că e un păcat capital, el închide ochii când îi sunt traficate femeile statului său, deşi ar putea să stăvilească această sclavie, el merge la biserică, dar o corupe politic, el pune cravate roşii la gâtul copiilor, deşi cunoaşte că acest lucru e ilegal.

Cu alte cuvinte, Voronin ne amestecă şi ne reamestecă fasolele, exact ca în piesa lui Druţă, doar ca să ne ţină tulburi la cap, să ne ocupe minţile cu ceva, doar ca să ne abată de la aprecierea calităţii guvernării lui, de la problemele care cu adevărat privesc populaţia acestui pământ.

Veta, văzută în opera lui Druţă şi în viaţă drept întruchiparea Moldovei chinuite de sistemul bolşevic trebuie ajutată să termine odată şi odată de ales fasolele, iar brigadierul Mocanu, întruchiparea sistemului sovietic în care ne mai bălăcim, nu mai trebuie lăsat să i le mai amestece pentru a câta oară, în batjocură şi cinism. Să o ajutăm pe Veta să se limpezească. Şi la urma urmei, să scoatem icoanele din poieţelele sistemului bolşevic al cărui întruchipare este Voronin.

Or, la 29 iulie, Bunul Dumnezeu ne mai dă o şansă. Şi acum chiar de noi va depinde dacă mai alegem încă patru ani de acum înainte, inutil şi prosteşte, fasolele amestecate de Voronin. Aşa că, hai să facem concluzia cuvenită! El, Voronin, se duce la ales fasole sau noi, cei care am făcut-o deja?!

Sursa:Voceabasarabiei

0 comentarii:

  © by CONSTANTIN ROIBU 2009