Responsabilii ME refuză să discute cu jurnaliştii despre „eşecul micului Lenin”

>> miercuri, 17 iunie 2009

În toamnă, am putea să ne pomenim cu o criză de manuale în şcoli, ceea ce va conduce la degradarea sistemului de învăţământ din RM, atenţionează deputatul şi editorul Oleg Bodrug. Acesta va fi rezultatul implementării noului Regulament cu privire la editarea manualelor, adoptat anul trecut la iniţiativa lui Victor Stepaniuc, supranumit „micul Lenin”.Responsabili de la Ministerul Educaţiei (ME) refuză categoric să facă publice rezultatele concursului anunţat după adoptarea Regulamentului, iar ministrul Larisa Şavga admite că, din lipsă de manuale noi, în septembrie „vor fi utilizate cele care există deja”. Iar autorii de manuale consideră că Stepaniuc a făcut un ruşinos pas înapoi, încercând să promoveze agramatismul în rândul elevilor.Peste o sută de autori şi-au manifestat nemulţumirea faţă de prevederile documentului încă anul trecut, după ce a fost anunţat concursul pentru selectarea manualelor potrivit noului Regulament. Mai mult, efectuând o expertiză a documentului, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a prevenit că acesta contravine Constituţiei şi poate crea situaţii de corupţie. Stepaniuc nu a atras nicio atenţie acestor lucruri şi concursul a continuat. Până în februarie 2009, la data-limită de prezentare a manualelor, au fost însă depuse doar 14 oferte în loc de 70-80, câte erau propuse în mod tradiţional. Tăinuind de opinia publică aceste date, ME a prelungit concursul pentru încă două luni, timp în care s-a mai ales cu două oferte… Astfel, concursul nu poate fi desfăşurat, iar reprezentanţii ministerului se eschivează să discute la acest subiect.

„Stăm în suspans – nu avem nicio informaţie despre ce se întâmplă”, ne-a spus Gheorghe Gârneţ, directorul Fondului extrabugetar pentru manuale. Potrivit lui, persoana responsabilă de concurs este Eleonora Graur, şefă de direcţie la minister. E. Graur ne-a dat de înţeles că nu i se permite să ofere informaţii jurnaliştilor: „La momentul de faţă, trebuie să fie cunoscut doar că acest concurs a fost anunţat”. În rest, ea a refuzat să răspundă la întrebări, sugerându-ne s-o contactăm pe consiliera ministrului, Agnesa Iftodi. Aceasta, la rândul ei, ne-a spus că nu este documentată şi ne-a rugat să ne adresăm Eleonorei Graur...

Încercând să spargem cercul vicios, am solicitat-o pe ministrul Larisa Şavga. Ea ne-a comunicat că pentru titlurile la care nu s-au depus oferte se va anunţa un nou concurs. Ministrul a recunoscut că noul Regulament creează dificultăţi autorilor şi ne-a asigurat că, dacă ofertele depuse vor fi de calitate proastă, vor fi respinse. “Problema cea mare e că până acum lucrau la manuale editurile, dar acum toată munca o fac autorii, nepregătiţi. Pentru cazul în care nu vom reuşi să elaborăm manuale noi, am luat decizia să prelungim termenul de utilizare al celor care există deja”, a adăugat Larisa Şavga.

Amintim că „Regulamentul lui Stepaniuc” l-a înlocuit pe cel aprobat de Banca Mondială, care, potrivit experţilor, reprezintă unul din cele mai de succes proiectele implementate în RM. Noul document impune autorilor realizarea unei munci titanice, aceştia urmând să prezinte pentru concurs manuscrisele gata de tipar - corectate, redactate şi machetate. Decizia finală cu privire la evaluarea ofertelor îi aparţine unei comisii conduse de „micul Lenin”. „Astfel, Stepaniuc a preluat controlul asupra procesului de elaborare şi editare de manuale, creând o structură centralizată în formă piramidală, în care vârful decizional este el însuşi. Concurenţa şi calitatea au fost excluse în favoarea acestei construcţii centralizate, care va conduce la degradarea întregului sistem educaţional”, susţine Oleg Bodrug. Am încercat să vorbim şi cu V. Stepaniuc, dar el, ca de obicei, nu a răspuns apelurilor noastre.

0 comentarii:

  © by CONSTANTIN ROIBU 2009